Skip to main content
80 jaar vrijheid

Herdenking en vrijheid: 4 en 5 mei

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com ©

Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet. Littekens die nog steeds aanwezig zijn in onze samenleving.

Delpher bevat de grootste collectie Nederlandse oorlogskranten, van verzetskranten tot nationaalsocialistische bladen. Deze bronnen geven een goed beeld van verschillende facetten van de oorlog. Denk hierbij aan de opkomst van het nationaalsocialisme, het verzet, de Jodenvervolging en de hongerwinter.

+ Wil je weten wat er tijdens de oorlog geschreven werd? Neem snel een kijkje op de Delpher themapagina ⇢

+ Oorlog op locatie: Andere Tijden over het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 ⇢

+ Nog steeds niet vrij: Andere Tijden over de dodenmarsen ⇢


Dodenherdenking Stein

De Stichting Dodenherdenking Stein organiseert op zaterdag 4 mei om 20.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking van de gemeente Stein. De herdenking vindt plaats bij het monument van Kapelaan Berix in Meers.

Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Hiermee vraagt Het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet, vooral zichtbaar in families die dierbaren hebben verloren.

Ieder jaar staan we twee minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Dit stilstaan bij het verleden heeft nu meer dan ooit betekenis. Het leven met oorlog laat ons voelen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hopelijk draagt dit alles bij aan het besef van wat de waarde van vrijheid is en wat wij daarvoor moeten doen of kunnen betekenen.

Programma
Voordat de plechtigheid begint, is er om 18.45 uur een eredienst in de parochiekerk St. Jozef in Meers. Na deze viering gaan de aanwezigen onder begeleiding van schutterij St. Joseph naar het herdenkingsmonument aan de Kapelaan Berixstraat. Om 20.00 uur is er het jaarlijkse stiltemoment om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen te herdenken. Er worden daarna bloemen gelegd bij het monument. Tijdens de plechtigheid verzorgt Fanfare St. Martinus uit Urmond de muziek.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien