Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

2017 Herinrichting Mergelakker

Op 30 maart 2017 werd in het Maaslandcentrum een informatieavond voor de bewoners van Mergelakker en Bussegraaf gehouden. Er waren ca 25 belangstellenden aanwezig.

Aanleiding was een in opdracht van de gemeente ontworpen conceptplan voor herinrichting van Mergelakker/Bussegraaf. De buurt is al jarenlang in gesprek met de gemeente maar eindelijk is er toch schot in de zaak gekomen.

Mergelakker

Fotocollage: RoyalHaskoning, gebruik met toestemming

Voorgeschiedenis
Op 15 juni 2016 gaan de bewoners in gesprek met CMB, toen nog (net) deel uitmakend van de regeringscoalitie. Gevolgd door een bewonersavond met de gemeente op 28 juni 2016.

Zaken die volgens de bewoners dringend aandacht behoeven zijn:

1. Eikenbomen: deze moeten gerooid worden vanwege overlast: hele jaar blad, oud hout dat uit bomen valt, kapotte trottoirs, beschadigde riolering door wortels. Te vervangen door minder overlast veroorzakende bomen.
2. Reparatie van trottoirs en stoepranden zodat ook mensen met rollator o rolstoel daar verantwoord gebruik van kunnen maken
3. Snelheid in de straat: omdat er structureel harder gereden wordt dan de toegestane 30 km/u worden snelheidsremmende maatregelen gevraagd. Bloembakken en drempels worden op voorhand afgewezen.

Tijdens de bijeenkomst van 30 maart 2017 wordt de volgende conclusie getrokken:

Na behandeling van de reacties en de vragen wordt het draagvlak voor de verschillende ontwerpvarianten gepeild. Er blijkt een duidelijke voorkeur te bestaan voor de varianten A en C. Beide varianten kunnen rekenen op ongeveer evenveel steun van de aanwezige bewoners. Afgesproken wordt dat het definitief ontwerp een combinatie dient te worden van de varianten A en C.

Concreet betekent dit dat de bomen aan dezelfde kant worden opgenomen als de huidige bomen en dat tussen deze bomen robuuste groenvakken én enkele parkeerplekken worden opgenomen.

Beplanting
Ten aanzien van de beplanting wordt het volgende geconcludeerd:

- Er is een duidelijke voorkeur voor het toepassen van één boomsoort.
- Indien de zuiliep (zoals op enkel plaatsen al aanwezig) voldoet aan de gestelde criteria voor de laanbomen, hebben de bewoners de voorkeur om deze soort toe te passen in de gehele Mergelakker en Bussegraaf.
- De bewoners spreken de voorkeur uit voor het toepassen van een iets hogere bodembedekker in de plantvakken gecombineerd met wat hogere bloeiers.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien