logo box 450x250 nieuws 658E63

Politiek

Lange wachttijden bij aanvragen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen in onze gemeente

Lange wachttijden bij aanvragen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen in onze gemeente

De Steinse gemeenteraadsfractie Steins belang heeft vragen gesteld aan het college van B & W over de lange wachttijden bij aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en id-kaarten.

(Was het niet zo dat in het Rapport Berenschot uit 2014 -waarin het functioneren van de gemeente Stein als zwaar onvoldoende werd beoordeeld- juist die paspoortdiensten als enige tak van sport als "voldoende" werd bestempeld......?!)

Hieronder de integrale weergave van de Stein Belang brief.

Even terug naar het begin van deze werkwijze in 2015, een berichtje van de gemeente:
“De gemeente Stein verbetert de dienstverlening richting inwoners. Daarom zijn wij gestart met het werken op afspraak voor producten van Burgerzaken. Wachttijden in de hal van het gemeentehuis behoren hiermee tot het verleden.”

Nu, april 2017, lezen wij op de website van de gemeente Stein en op facebook het volgende:
“Tijdelijke piek in afspraken aan de balie: Momenteel wordt een piek geconstateerd in afspraken voor het aanvragen van o.a. paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen aan de balie in de hal van het gemeentehuis. Voorgaande jaren deed deze piek in aanvragen zich pas eind april/begin mei, voorafgaand aan de zomerperiode, voor. De wachttijd voor deze documenten is ongeveer drie-en-een-halve week. De gemeente is bezig met een oplossing hiervoor. Inwoners worden aangeraden ruim van tevoren online of telefonisch een afspraak in te plannen. Spoedgevallen kunnen het beste telefonisch worden doorgegeven”.

Uit berichten van ontevreden burgers aan onze raadsfractie en enkele tientallen berichten op facebook moeten wij aannemen dat de wachttijden voor het aanvragen en verkrijgen van deze documenten 3 á 4 weken kan duren dat het zelfs bij gemaakte afspraken nogal eens mis gaat.
Wij constateren dat nu de lange rijen en wachttijden in de hal plaats hebben gemaakt voor lange wachttijden en ontevreden burgers thuis. Dat mag nooit de bedoeling zijn geweest van een “verbetering van de dienstverlening”.
Burgers vragen een document aan als ze dat nodig hebben, dat kun je niet sturen. Er zullen drukke- en minder drukke tijden zijn en blijven voor aanvragen en afhandeling. Een dienstverlenende organisatie moet daarop kunnen inspelen is de mening van onze raadsfractie.

Ook wensen wij op te merken, zoals uw college zelf ook mededeelt, dat de piek van nu er vorig jaar ook was maar dan wel op een iets latere datum. Wij zijn van mening dat het vanuit die ervaring zo moet zijn dat er een draaiboek is welk in werking gaat als een dergelijke piek zich aandient.
De sneeuwruimers en strooiploegen in de winter zijn er ook als de sneeuw en ijzel er is en dat kondigt zich ook niet altijd van te voren aan.
Daarom de volgende vragen aan uw college:

1. Met spoed passende maatregelen te treffen om de nu, bij herhaling, ontstane problemen op te lossen
2. Maatregelen te treffen zodat onverwachte piek situaties kunnen worden opgevangen en het probleem zich niet blijft herhalen.

Wij rekenen op de inzet van uw college om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.

Raymond Danklof
40 dagen wachten op BE rijbewijs
vandaag rijbewijs BE gehaald, morgen heeft Gemeente Stein het document in het digitale archief. Wachttijd inleveren oude rijbewijs en nieuwe pasfoto: 40 DAGEN! Bizarr! Zijn jullie gek geworden? We leven in het digitale tijdperk waarbij ambtelijke molens tot het verleden moeten horen!
Thomassen
wachttijd balie
Ook ik heb een nieuw paspoort aangevraagd en online een afsprak gemaakt.
OOk gelezen, dat er een piek inde aanvragen was. Afspraak was om 16.00h en ik was er om 15,55,. meld me en neem plaats in de hal. Zie dat er van de 4 balie's er maar een bezet is en die mevrouw loopt regelmatig weg
( schijnbaar een moeilijk geval). verder zie ik nogal wat mensen achter de wand van de balies lopen. Hoezo drukken tijden?? Uiteindelijk wordt ik om 16.15 geholpen en krijg te horen, dat na een week waarschijnlijk het pasport gereed is en ik alweer een afspraak moet maken. Ik heb thuis gelijk een afspraak gemaakt en nu heb ik het paspoort binnen 14 dagen.

Claessen
drukte paspoort aanvragen
NOOIT te vroeg gaan... heeft geen enkel nut: ze wachten tot precies de afspraaktijd.

En dan lees ik vandaag in 1Stein dat niet alleen Koningsdag 27 april de hele tent gesloten is, maar ook vrijdag 28 april en 5 mei....
Waarom 28 april?

Laat reactieformulier zien