Skip to main content

ELSLOO

Hart van Catsop terug in de tijd?!

  • Afbeeldingen | Bron: Guus Smeets - Catsop Van Vreuger, Historiehuis van de Maasvallei, Guus Peters, Wim Hanssen ©

CMB stelt vragen over herstel historische kern Catsop

Update april 2024

De gemeente Stein heeft in haar meerjarig investeringsplan een renovatieproject voor het oudste gedeelte van de wijk Catsop in Elsloo opgenomen, conform het coalitieakkoord van 2018-2022. Dit project, dat bekend staat als "facelift", omvat onder andere het aanbrengen van historisch passende bestrating en meubilair, ook wel aangeduid als "variant 2". Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in mei 2020 een plan goedgekeurd met een geschat budget van € 500.000,-, met als beoogd uitvoeringsjaar 2021.

In dit verband heeft de raadsfractie CMB op 20 maart 2024 de volgende vragen aan het college van B & W gesteld:

1. Kunt u aangeven waarom de betreffende “facelifit” c.q. upgrading van Catsop nog niet heeft plaatsgevonden ?
2. Is uitvoering van de zogenaamde “variant 2” nog actueel, of zijn/liggen er intussen andere plannen/varianten ?
3. Denkt het college dat het geraamde bedrag ad € 500.000,- voldoende is om de facelift c.q. upgrading uit te kunnen voeren ?
Zo nee, hoeveel middelen verwacht u hiervoor nodig te hebben en wanneer kan de Raad een voorstel daaromtrent tegemoet zien ?
4. Zijn de bomen c.q. lindes op het pleintje in Catsop onderzocht/beoordeeld in het kader van veiligheid c.q. dreigend gevaar voor omwonenden in geval van bijvoorbeeld hevige stormen ?
Zo nee, bent u bereid dit alsnog te doen en -indien nodig- adequate maatregelen ter zake te nemen ?
5. Bent u bereid onderzoek te doen naar de mogelijkheden om verloedering van panden in Catsop tegen te gaan ?

Op 16 februari 2017 heeft onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV het onderzoeksrapport “Verkeersarrangement Elsloo” opgeleverd. Daarbinnen is Catsop ook onderzocht.
6. Welke aanbevelingen uit dit onderzoek ten aanzien van Catsop hebt u als college omarmt en welke niet ?
7. Welke aanbevelingen zijn reeds gerealiseerd ?
8. Wanneer is uw college voornemens (verdere) concrete stappen te zetten m.b.t. het in praktijk brengen van de aanbevelingen uit genoemd Verkeersarrangement ?

Guus Smeets ansicht Daalstraat Catsop

Guus Smeets ansicht OpDenDries Catsop

    Historiehuis OpDenDries Catsop

Het college antwoordt op 11 april:

Vraag 1) Kunt u aangeven waarom de betreffende “facelift” c.q. upgrading van Catsop nog niet heeft plaatsgevonden?

Antwoord: In 2020 werd de gemeente Stein geconfronteerd met een grote bezuinigingssopgave vanwege de oplopende kosten in het sociaal domein. Om een sluitende begroting 2021 aan u voor te leggen ter besluitvorming, is toen ook het investeringsprogramma tegen het licht gehouden. In de door uw gemeenteraad vastgestelde begroting 2021 zijn een aantal investeringen, waaronder de upgrading van de oude dorpskernen, geschrapt uit het investeringsprogramma. Bij de besluitvorming over het bestuursakkoord is de upgrading van de oude dorpskernen weer opgenomen in het investeringsprogramma in de jaren 2024 en 2026 (2 x € 750.000, voor respectievelijk Catsop en Oud-Urmond). Bij de uitwerking van de plannen is recentelijk door de nutsbedrijven aangegeven dat in 2025 grote delen van het gas- en elektriciteitsnet in Catsop vervangen worden. Dit heeft geleid tot uitstel omdat anders nieuwe bestrating wordt opgebroken met extra overlast en verlies van kwaliteit tot gevolg.

Vraag 2) Is uitvoering van de zogenaamde “variant 2” nog actueel, of zijn/liggen er intussen andere plannen/varianten?

Antwoord: De door landschapsarchitect Caspar Slijpen opgestelde gebiedsvisie diende als basis voor de variant 2. Afstemming met de omgeving had destijds hierover nog niet plaatsgevonden. We zijn voornemens om de omgevingsdialoog weer op te starten en te komen tot een bijstelling van het gehele plan. Dit plan zullen we, afhankelijk van de budgettaire impact, medio 2025 aan de Raad voorleggen ter informatie of ter besluitvorming. Op basis hiervan kunnen besluiten genomen worden over wat en hoe er aangepakt gaat worden binnen Catsop.

Vraag 3) Denkt het college dat het geraamde bedrag ad € 500.000,- voldoende is om de facelift c.q. upgrading uit te kunnen voeren? En zo nee, hoeveel middelen verwacht u hiervoor nodig te hebben en wanneer kan de Raad een voorstel daaromtrent tegemoetzien?

Antwoord: Zoals aangegeven in de beantwoording van vraag 2 is het bedrag in de huidige begroting niet € 500.000,- maar € 750.000. Dit bedrag is onvoldoende om een gehele upgrading conform de gebiedsvisie uit te voeren. Zoals benoemd in vraag 2 zal de raad medio 2025 mogelijk een voorstel tegemoet zien met mogelijke keuzes en de hieraan gekoppelde benodigde middelen. Eventuele extra financiële middelen moeten integraal worden bezien in het licht van de totale financiële positie van de gemeente, bij voorkeur bij de behandeling van de kadernota 2025 en de begroting 2025.

Vraag 4) Zijn de bomen c.q. lindes op het pleintje in Catsop onderzocht/beoordeeld in het kader van veiligheid c.q. dreigend gevaar voor omwonenden in geval van bijvoorbeeld hevige stormen? En zo niet, bent u bereid dit alsnog te doen en -indien nodig- adequate maatregelen ter zake te nemen ?

Antwoord: Dit voorjaar (april/mei) worden deze bomen weer vanuit de 4-jaarlijkse bomencontrole visueel gecontroleerd. Het snoeien van deze bomen wordt ook cyclisch uitgevoerd (1x per 4 jaar). De groenbeheerder heeft recentelijk de desbetreffende bomen bekeken en heeft geconstateerd dat de monumentale lindebomen er goed bij staan en dat er momenteel geen onveilige situatie is. Wel is geconstateerd dat er veel wortelopdruk is. Deze veroorzaakt oneffenheden aan de bestrating op het pleintje. Hier dient aandacht aan geschonken te worden en we gaan onderzoeken hoe we hiermee moeten omgaan bij de beoogde aanpassing van de openbare ruimte.

Vraag 5) Bent u bereid onderzoek te doen naar de mogelijkheden om verloedering van panden in Catsop tegen te gaan?

Antwoord: In de Woonzorgvisie Stein 2023-2028 (vastgesteld 28 september 2023) is opgenomen dat wij onderzoek zullen doen naar de inzet van het instrument KLUS (Krotten LijstUitvoeringsStrategie) in subregionaal verband (Westelijke Mijnstreek).

Vraag 6) Op 16 februari 2017 heeft onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV het onderzoeksrapport “Verkeersarrangement Elsloo” opgeleverd. Daarbinnen is Catsop ook onderzocht. Welke aanbevelingen uit dit onderzoek ten aanzien van Catsop hebt u als college omarmt en welke niet?

Antwoord: De navolgende aanbevelingen zijn in het rapport “Verkeersarrangement Elsloo” opgenomen voor de kern Catsop:
- instellen eenrichtingsverkeer Daalstraat;
- herinrichting Daalstraat;
- aanbrengen parkeerstrook Schuttersstraat. Daarnaast was ook voorzien om Mergelakker her in te richten. Voor de overige, door de bewoners gegeven opmerkingen en reacties, verwijzen we naar het bij deze brief bijgevoegde rapport “verkeersarrangement Elsloo”.

Vraag 7) Welke aanbevelingen zijn reeds gerealiseerd?

Antwoord: Parkeerstroken in de Schuttestraat zijn aangelegd en de Mergelakker is heringericht. Daarnaast zijn in het Kempken een aantal drempelplateau’s aangelegd.

Vraag 8) Wanneer is uw college voornemens (verdere) concrete stappen te zetten m.b.t. het in praktijk brengen van de aanbevelingen uit genoemd Verkeersarrangement?

Antwoord: In het onderzoeksrapport “Verkeersarrangement Elsloo” is destijds aan het herinrichten van de Daalstraat een lage prioriteit toegekend. In het vastgestelde bestuursakkoord is hierover het volgende afgesproken “De uitvoeringsplannen voor de lange termijn worden de komende jaren programmatisch weggezet in een investeringsplan voor de komende 15 jaar”. Inmiddels zijn er al veel projecten vanuit het verkeersarrangement gerealiseerd en komt de herinrichting van de Daalstraat aan de beurt. We komen hier bij de kadernota 2025 op terug. Het opnemen van de Daalstraat als uitwerking van het verkeersarrangement moeten integraal worden bezien in het licht van de totale financiële positie van de gemeente, bij voorkeur bij de behandeling van de kadernota 2025 en de begroting 2025.

+ De correspondentie van CMB en college + Verkeersarrangement Elsloo 2017 Lees hier ⇢

+ Website Catsop Van Vreuger (Guus Smeets) ⇢


Niets gebeurd en nooit meer iets van gehoord....

Update december 2022

In 2020 is besluit genomen dat Op de Dries in Catsop opnieuw op de schop zou gaan nadat in 2015 alle straten opnieuw geasfalteerd werden; tot tweemaal toe zelfs nadat bleek dat de eerste keer niet goed was gedaan en er gevaarlijke situaties ontstonden.

Vanaf de kapel op de splitsing Daalstraat, Het Einde en Op de Dries tot en met het pleintje wordt voorzien van nieuwe bestrating die beter past bij het historisch karakter van dit stukje Catsop. Langs deze straat liggen de oudste panden van Catsop en van oudsher was dit het centrum van het Elsloose gehucht; in vroegere tijden een waar verkeersknooppunt door twee driesprongen en diverse landweggetjes richting Terhagen en Geulle.

Voor deze beauty-renovatie is een budget van 500.000 euro gereserveerd, dat is onvoldoende om het hele gehucht aan te pakken, vandaar de keuze voor dit oudste gebied.
Onderdeel van het plan is dat er ook parkeerhofjes worden gerealiseerd aan de Schuthagerweg zodat het pleintje een groenere uitstraling krijgt en niet altijd vol blik staat.
Voordat de schop de grond ingaat ergens in 2021 wordt nog eerst met omwonenden gesproken. Ook moet waterbedrijf WML nog voorzieningen treffen.

Naast Catsop worden in de toekomst ook de oude kernen van Stein, Urmond en Oud-Elsloo op soortgelijke wijze aangepakt: het in ere herstellen met respect voor de historische context.

Volgens welingelichte bron is het plan wegens bezuinigingen in 2021 voorlopig bevroren, maar niet afgevoerd. We wachten af....

Op De Dries Catsop

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien