Skip to main content

ELSLOO

Gratis concert MBL Zangers 19 april

  • Afbeeldingen | Bron: MBL Zangers ©

De MBL Zangers (de afkorting staat voor Mannenkoor Beeker Liedertafel) een mannenkoor dat zijn 135-jarig bestaan viert, start nu met haar project Foreveryoung, met als doel nieuwe zangers aan te trekken.

Vrijdagavond 19 april vanaf 20.00 uur bent u welkom op een gratis concert in het Maaslandcentrum te Elsloo. Met als speciale gast tenor Bert Coumans.

Het koor heeft gemerkt dat zowel de zangers als het publiek behoefte hebben aan een ander repertoire, dat meer aansluit bij de huidige generatie. De openbare repetities zijn bedoeld om mannen kennis te laten maken met het koor, ongeacht zangervaring of notenkennis. Overigens ook koorzang-fans van het vrouwelijk geslacht zijn welkom!

Op zondag 14 april om 14:30 uur wordt eenzelfde gratis concert verzorgd in het Kasteel Genbroek in Geverik, Beek. Ook daar is iedereen welkom en is de entree gratis.
Een locatie, die muziek ademt vanwege het feit dat kasteelheer Bert Coumans, jarenlang verbonden aan het theater in Bremen, zelf zanger is en ook zijn medewerking verleent. Bert, afkomstig uit Elsloo, is onlangs teruggekeerd naar zijn Limburg. 

  • Laatste update op .

Concert Flashpoint Zero zondag 21 april

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixels.com public domain free CC0 / Dikke Stein ©

Op zondag 21 april weer 'n geweldig concert in de Dikke Stein.  

Golden oldies band Flashpoint Zero neemt je mee terug in de tijd met onvervalste beat, soul en rock uit de 60's en 70's. 
Op hun setlist staan nummers van o.a. The Animals, David Bowie, The Doors, The Kinks, The Rolling Stones, Lovin Spoonful, Spencer Davis Group, Status Quo, Black Sabbath en nog veel meer… 

Herinneringen aan bands als The Sullivans, The Moonshots en The Rolling Beats die 60 jaar geleden Stein, Elsloo en omgeving plat speelden.

Aanvang 15.00 uur en de entree is gratis.

  • Laatste update op .

Voorjaarswandeling IVN zondag 21 april

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 wikimedia ©

Wil je na een lange winter weer genieten van uitspruitend groen, vrolijke voorjaarsbloeiers en ontluikende bloesem? En wil je meer weten over al het moois dat je onderweg tegenkomt? Meld je dan aan voor de Voorjaarswandeling van IVN Elsloo op zondag 21 april.

Let op: de wandeling voert deels over smalle en steile paden die bij regen glad kunnen zijn. De route is daardoor niet geschikt voor kinderwagens of rolstoel. Stevig schoeisel is een must.

Wanneer: zondag 21 april om 10.00 uur
Startpunt: Parkeerplaats aan de voorzijde van kasteel Elsloo (Maasberg 1)
Afstand: 6 km / Duur: 2-2,5 uur / Kosten: gratis / Informatie: Marjo Dullens 06-28752648

De groepsgrootte is beperkt, dus aanmelden verplicht via

  • Laatste update op .

Klanttevredenheid gemeente Stein

  • Afbeeldingen | Bron: nnb ©

Resultaten en verbeteringen
De gemeente Stein deelt recentelijk de bevindingen van haar meest recente Klanttevredenheidsonderzoek (KTO), dat plaatsvond in december 2023. De gemeente benadrukt de waarde van deze inzichten voor het voortdurend verbeteren van haar dienstverlening.

Het tweejaarlijkse KTO laat zien dat de gemeente Stein gemiddeld een 7.1 scoort in het schriftelijk onderzoek, en een 7.5 in het balieonderzoek. Deze scores bieden een blik op zowel de sterke punten als de gebieden die verbetering behoeven.

Sterke punten:

  • Behulpzaamheid van KCC-medewerkers
  • Klantvriendelijkheid van vakambtenaren en receptiemedewerkers
  • Persoonlijke communicatie
  • Kwaliteit van de gemeentekalender

Verbeterpunten:

  • Het meldingssysteem voor de openbare ruimte toont een toename van ontevredenheid, van 6% in 2021 tot 20% in 2023. Op 1 februari 2024 wordt een nieuw systeem in gebruik genomen (BuitenBeter app) om de registratie en afhandeling van meldingen te verbeteren. (61% van de inwoners is overigens helemaal niet bekend met het oude systeem!)
  • Verbetering van de bereikbaarheid bij telefonisch contact
  • Verduidelijking van informatie over vergunningen

Andere uitkomsten
Het onderzoek toont ook andere interessante bevindingen, zoals een stijging in tevredenheid over sociale media van 37% in 2019 naar 65% in 2023, terwijl respectievelijk 24% en 38% van de respondenten ontevreden zijn over de openingstijden van het gemeentehuis en de balies. Om meer inzicht te krijgen in de resultaten met betrekking tot de openingstijden, zal verdere interne analyse plaatsvinden.

Toekomstige stappen
De resultaten van het KTO bieden een leidraad voor verdere verbeteringen in de dienstverlening van de gemeente Stein. Op basis hiervan wordt een voorstel ontwikkeld om gestructureerd in te spelen op de verbeterpunten. Met deze aanpak streeft de gemeente Stein naar een dienstverlening die nauw aansluit bij de behoeften van haar inwoners.

  • Laatste update op .

Stankoverlast Chemelot en/of CeDo

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 /MS Designer ©

Lokale politieke groeperingen SPA, Stadspartij (Sittard-Geleen), CMB (Stein) en de provinciale Lokaal-Limburg fractie bundelen hun krachten en leggen vandaag, woensdag 17 april 2024 schriftelijke vragen voor aan de besturen van Sittard-Geleen, Stein en de Provincie Limburg met betrekking tot langdurige stankoverlast rondom Chemelot en Recyclingsbedrijf CeDo.

Al geruime tijd ontvangen deze politieke fracties berichten van inwoners en bedrijven uit diverse wijken en bedrijventerreinen in Sittard-Geleen, waaronder Krawinkel en Geleen-Zuid, Stein met zijn bedrijventerrein en Elsloo, en ook uit Beek en Neerbeek, die klagen over ernstige geurhinder, die zij beschrijven als ondraaglijk en soms chemisch. Sinds januari 2024 lijken deze klachten van ernstige geurhinder toe te nemen en een structureel karakter aan te nemen. 

De fracties delen de bezorgdheid over de impact van deze geur op de luchtkwaliteit en het welzijn van de inwoners. Het tast niet alleen het milieu aan, maar ook het comfort van inwoners en het aantrekkelijkheidsniveau voor bedrijven die zich hier willen vestigen.

Het probleem van geurhinder houdt niet op bij gemeentegrenzen. De gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein en de Provincie Limburg dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de levenskwaliteit van hun inwoners te waarborgen. Daarom roepen de samenwerkende politieke groeperingen de besturen met klem op om met spoed concrete stappen te zetten naar een structurele oplossing voor de geurproblematiek rondom Chemelot en Recyclingsbedrijf CeDo.

Veroorzaker nog onduidelijk
De Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD Zuid-Limburg) is op de hoogte van deze problemen en is ermee bezig, maar heeft de bron van de geurhinder nog niet achterhaald. Ze reageren op meldingen maar zijn vaak te laat om monsters te nemen. Het is nog onduidelijk wie de veroorzaker is, maar gezien de locatie van de overlast wordt vermoed dat Chemelot en/of Recyclingbedrijf CeDo daarbij betrokken zijn. Beide bedrijven werken mee aan het onderzoek van de RUD, maar tot nu toe is dit onderzoek beperkt tot het bestuderen van gegevens die door de bedrijven zelf zijn verstrekt, en is er geen onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de RUD.

Vragen politiek
Politieke fracties uiten hun bezorgdheid over de impact van de geurhinder op de luchtkwaliteit en het welzijn van de inwoners. Ze stellen daarom een reeks vragen aan de betrokken instanties, waaronder:

1. Hoeveel meldingen zijn via u rechtstreeks, dan wel via de Omgevingsdienst, terzake bovenstaande problematiek binnengekomen sinds januari 2023 tot en met heden en hoe is daar tot op heden tegen geacteerd en door wie?

2. Is er uit de meldingen, dan wel uit andere geurhindercijfers, een patroon te herleiden op welke dagen en uren de overlast aan de orde is? Zo ja, bent u bereid om op die momenten preventief toezicht te houden in de omgeving teneinde de actuele geurbelasting in kaart te brengen?

Lees meer …Stankoverlast Chemelot en/of CeDo

  • Laatste update op .

De bizarre wereld van de mondiale voedselindustrie

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer, VPRO ©
In het vierluik Food for Thought legt documentairemaker Kadir van Lohuizen (1963) de bizarre wereld van de mondiale voedselindustrie vast. Van een koeienstal met airconditioning tot avocado’s die ‘in slaap’ worden gebracht. ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere verbijstering.’ (VPRO)

Toevallig gisteravond  op NPO2 de aflevering over China gezien. En inderdaad, je weet niet wat je ziet. Hier worden de boeren gedwongen om in te krimpen, daar moet alles groter en efficiënter. Nederlandse bedrijven participeren en adviseren de Chinese overheid.

Hier wordt alleen maar over stikstof- en mest- en andere reductie gesproken; geen punt in China. De gifspuit wordt zo te zien driftig gehanteerd in de 300.000 kassen in het "Westland" van China.
Fok- en legbatterijen annex slachthuizen voor miljoenen kippen, in plaats van tienduizenden hier. Als je ziet hoe kuikentjes vanuit de broedmachines worden gesorteerd, dan breekt je hart. Mensen tellen er nauwelijks, dus wat moet je voor de dieren verwachten?

Orderpickers in supergroothandels rennen voor hun leven om de online-bestellingen op tijd klaar te krijgen. Dat zullen ook daar niet de best betaalde banen zijn. AliBaba is de "Picnic" van dienst met robotwagens door de steden. Het laatste stuk richting consument wordt met een leger van scooters afgelegd. 

In China had Van Lohuizen ook een dosis geluk: het kostte hem jaren om toegang te krijgen, vooral vanwege de COVID-beperkingen. Maar toen hij eindelijk een visum bemachtigde, was hij verbaasd dat hij geen begeleiding van overheidswege kreeg bij zijn bezoeken aan de fabrieken. In China realiseren ze zich goed dat de toeleveringsketens korter moeten worden: er wordt steeds meer voedsel geproduceerd in de nabijheid van de consument, aan de rand van de steden.

Tegelijkertijd neemt door de groeiende welvaart in China de consumptie van vlees en zuivel toe. Het idee dat we als mensheid minder vlees zouden moeten consumeren, staat nog niet hoog op hun prioriteitenlijst. Jammer voor al die kippen, koeien en varkens.

+ NPO Start "Food for Thought"  ⇢

  • Laatste update op .

Gemeente Stein Actueel

  • Afbeeldingen | Bron: Bert Ramakers, adverteerders, elsloo.info ©
  • Laatste update op .

Kings Quiz vrijdag 26 april

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer ©

Op vrijdag 26 april is het weer zover: de jaarlijkse Kings Quiz !!

Opbrengst voor het goede doel!

Voorinschrijving is mogelijk! Stuur ons een bericht en wij reserveren een tafel. VOL = VOL
Dit jaar max. 6 personen per tafel. Kosten zijn 5,- pp (inclusief 1 consumptie)

Stichting Vive Le Vélo Aelse hoopt jullie op 26 april, om 20:00 uur te zien in de S.V. Haslou Voetbalkantine!

Meer info en aanmelden via Facebook ⇢

  • Laatste update op .

Kings Night 26 april met The Dudes

  • Afbeeldingen | Bron: The Dudes, Dikke Stein ©

 

Vrijdag 26 april -de avond voor Koningsdag- een heus Koningsnacht Concert in de Dikke Stein.

The Dudes, een multi-instrumentale duo uit de Achterhoek, speelt op custom gebouwde instrumenten zoals de Cigarbox en shovelslide gitaar. Maar hun oude country rock ’n roll muziek klinkt als een volledig band! Zij zorgen altijd voor een vlammend en dampend optreden.

Aanvang 21.00 uur en de entree is gratis

Dikke Stein 26.04.2024 Kings Night Dudes
  • Laatste update op .

Chouffe King's Party 26-27-28 april

  • Afbeeldingen | Bron: Auwt Aelse ©

Eetcafé Auwt Aelse viert Koningsdag dit jaar uitbundig met hun Chouffe King's Party op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 april.

De Chouffemutsen kunnen weer uit de kast want de kabouters komen weer naar Elsloo!
Dj Erwin en het Auwt Aelse team gaan er weer een fantastisch feestje van maken. Kom op tijd want vol=vol. Reserveren is niet mogelijk.

  • Laatste update op .

Koningsdag 2024 in Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer, rawpixel.com free CC0 ©

Op de stralende zaterdag 27 april verandert Elsloo in een koninklijk feestparadijs, speciaal voor de jonge koningen en koninginnen!
Een speciaal organisatiecomité van de Samenwerkende Buurtverenigingen en Vivantes Ouderenzorg hebben een gezellig programma samengesteld.
De festiviteiten barsten los om 14:00 in het hart van Elsloo, het Maaslandcentrum.

Breng je fiets mee en duik in een wereld van glitter en glamour, waar je jouw stalen ros kunt omtoveren tot een koninklijke koets. Zodra je fiets eruitziet als een ware troon op wielen, kun je samen met je vriendjes en vriendinnetjes de 'Koningsroute' trotseren. Deze feestelijke optocht is dé kans om te schitteren en de koninklijke sfeer in je op te nemen!

Na deze vorstelijke parade wacht het Maaslandcentrum op je terugkeer, waar je je kunt storten op koninklijke spelletjes of de voetjes van de vloer kunt laten gaan op aanstekelijke koningsmuziek. En vrees niet voor regenwolken! Bij slecht weer zorgen we voor een aangepast, even feestelijk programma.

De pret duurt tot 17:00, dus zorg dat je erbij bent! Trek je feestelijkste outfit aan en vier de verjaardag van de koning in stijl. We kijken ernaar uit je te zien op deze dag vol plezier en koninklijke pracht. Tot dan!

  • Laatste update op .

Cultuur in de Maasvallei 14 juli

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer, maaskultuur ©

Elsloo staat bekend om zijn levendige verenigingsleven dat al decennialang floreert.
Het Historiehuis aan de Maasvallei, ook bekend als "het museum", viert zijn 65-jarig bestaan, terwijl het IVN Elsloo zijn 60e verjaardag markeert. Om deze mijlpalen te vieren, bundelen ze hun krachten en presenteren ze het dorp een tweejaarlijks terugkerend cultureel festival. Een viering die gedragen wordt door en voor de verenigingen van Elsloo en omgeving.

Logo Maaskultuur

Dit nieuwe tweejaarlijkse evenement belooft een gevarieerde mix te worden van culturele uitingen, waar elke vereniging de kans krijgt om zich te profileren. Het doel gaat verder dan alleen het versterken van gemeenschapszin; het beoogt ook de lokale bevolking aan te moedigen actief deel te nemen aan het verenigingsleven.

De festiviteiten zullen voornamelijk plaatsvinden in de buitenlucht, rondom de schilderachtige Maasberg. Van het Historiehuis tot aan het park, diverse locaties worden omgetoverd tot levendige podia waar bezoekers kunnen genieten van diverse activiteiten.

De organisatie roept verenigingen op om deel te nemen aan het evenement en de organisatie daarvan. Dit kan op verschillende manieren, zoals het verzorgen van een presentatie, workshop of door vrijwilligerswerk. Meer details en aanmeldingsinformatie zijn beschikbaar op onze website: www.maaskultuur.nl

Op zondag 14 juli 2024 wordt de eerste editie van het festival gehouden, als opmaat naar nog grotere evenementen in 2026 en verder. Doe je mee?

De organisatie MaasKultuur

  • Laatste update op .

Ambitieus MKB046

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 ©

Innovatie en duurzaamheid
De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein gaan samen met Rabobank, LIOF, BSG en Stadslabs Sittard Geleen lokale bedrijven te ondersteunen bij innovatie en duurzaamheid. Dit project, genaamd Ambitieus MKB046, is een landelijke proef die al in vijf andere gemeenten plaatsvindt. Het richt zich vooral op ondernemers in de Westelijke Mijnstreek van Limburg, met plannen om ook in Maastricht van start te gaan.

Beek, Sittard-Geleen en Stein hebben het project samen een maximale subsidie van 50.000 euro in het vooruitzicht gesteld, geldig tot 30.06.2024.

Digitaal platform
Ambitieus MKB046 biedt een digitaal platform (ambitieusmkb046.nl) waar ondernemers informatie kunnen vinden, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen ontmoeten om van elkaar te leren. Ook worden enthousiaste ondernemers gevraagd om als ambassadeurs op te treden en het netwerk uit te breiden.

Steun met subsidies en oplossingen
Het doel is om mkb'ers te helpen bij uitdagingen zoals duurzaamheid, personeelszaken, innovatie en toekomstbestendigheid. De naam, Ambitieus MKB046, benadrukt dat de enige vereiste voor deelname ambitie en tijd is om in het bedrijf te investeren.
Wethouders en burgemeesters van de betrokken gemeenten benadrukken de noodzaak van dit initiatief, omdat mkb-ondernemers essentieel zijn voor de lokale economie en alle steun verdienen om hun bedrijven succesvol te maken. Het platform wil hen begeleiden naar subsidies en in contact brengen met andere ondernemers die al oplossingen hebben gevonden voor soortgelijke uitdagingen.

  • Laatste update op .

Brilliant Business Awards

  • Afbeeldingen | Bron: Brilliant Business (embedded) ©

Woensdagavond 10 april 2024 zijn in Sittard-Geleen de Brilliant Business Awards uitgereikt. Tijdens hét ondernemersevent van de Westelijke Mijnstreek zijn Nedlin Healthcare uit Elsloo, Bistrot-Bar De Etalage en Human Material Loop uit Geleen in de prijzen gevallen.
Zij behoorden tot de negen finalisten die uit meer dan driehonderd nominaties werden gekozen. De feestelijke uitreiking vond plaats in de Business Lounge van Fortuna Sittard.

Diamant
Nedlin Healthcare kreeg uit handen van wethouder Yvonne Salvino (Sittard-Geleen) een award uitgereikt in de categorie Diamant. De onderneming uit Elsloo werd door een vakjury gekozen tot de meest innovatieve ondernemer die een visitekaartje is voor de regio. Nedlin Healthcare nam het in deze categorie op tegen Dirix Elsloo BV uit Elsloo en Think Paper uit Windraak.

Parel
Bistrot-Bar De Etalage sleepte de award in de categorie Parel in de wacht. Daarmee mag het bedrijf zich een jaar lang de meest klant-, en/of servicegerichte onderneming in de Westelijke Mijnstreek noemen. Bistrot-Bar De Etalage uit Geleen ontving de award uit handen van wethouder Natascha Wingelaar (Stein) en liet daarmee Koffie Compleet uit Beek en Wehrung Architecten eveneens uit Beek achter zich.

Robijn
Burgemeester Christine van Basten-Boddin (Beek) reikte aan het Geleense bedrijf Human Material Loop de Robijn-award uit. Het kersverse bedrijf, een textielingenieur die werkt met menselijke haren, werd uitgeroepen tot de beste starter in de Westelijke Mijnstreek die in korte tijd een belangrijke speler in de markt werd. Human Material Loop nam het op tegen De Dwalende Dwerg uit Beek en Lyvia Dagbesteding uit Sittard.

Succesvolle vijfde editie
Met een uitverkochte zaal met ruim 250 aanwezigen was de vijfde editie van de Brilliant Business Awards wederom een succes. Naast de uitreiking was er volop ruimte voor ideeën en om te netwerken. Bas Hoogland, oud-commercieel directeur van Landal GreenParks, deelde een inspirerend verhaal over klantvriendelijkheid en het inspelen op uitdagingen voor ondernemers. Hiernaast heeft voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, ook de ondernemers uit de Westelijke Mijnstreek kort toegesproken.

Samen sterker
Ondernemerschap was niet alleen terug te zien bij alle genomineerde bedrijven en het publiek. Zo hebben Rabobank, Makado, Maastricht Aachen Airport, DaCapo College en VISTA college als sponsoren de kracht van samenwerking nogmaals onderstreept.

Initiatief van Beek, Stein en Sittard-Geleen
De Brilliant Business Awards zijn een initiatief van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein. Met dit jaarlijks terugkerende netwerkevent eren en waarderen de gemeenten het schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek.

Meer weten? Kijk op de pagina van Brilliant Business en volg de Brilliant Business via Facebook en LinkedIn.


Nominaties 2024

De gemeenten organiseren dit evenement om het bloeiende bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek te eren en te waarderen. De afgelopen maanden konden ondernemers zichzelf en andere ondernemers opgeven voor een nominatie in drie prijscategorieën: Diamant, Robijn en Parel. Uit bijna 300 nominaties zijn door een onafhankelijke jury negen finalisten gekozen.

In de categorie Diamant, voor de meest innovatieve ondernemer die met ideeën of producten een visitekaartje is voor de regio, zijn genomineerd:
Dirix uit Stein (volgens mij ook uit Elsloo... )
Nedlin Hospitality uit Elsloo
• Think Paper uit Windraak

In de categorie Robijn, voor de startende ondernemer die in korte tijd een belangrijke speler in de markt is geworden met potentie voor de toekomst, zijn genomineerd:
• De Dwalende Dwerg uit Beek
• Human Material Loop uit Geleen
• Lyvia uit Sittard

In de categorie Parel, voor de meest klant- en/of servicegerichte onderneming, zijn genomineerd:
• De Etalage uit Geleen
• Koffie Compleet uit Beek
• Wehrung Architecten uit Beek

Onafhankelijke vakjury’s gaan binnenkort op bedrijfsbezoek bij alle finalisten. Zij kiezen na afloop de uiteindelijke winnaars. De ondernemingen die op 10 april winnen, mogen de titel ‘Winnaar Brilliant Business Awards 2024’ dragen en ze ontvangen een unieke trofee.

Programma
Het programma start om 19.00 uur. Naast de uitreiking van de awards biedt de avond ook inspiratie en de mogelijkheid tot netwerken. De presentatie van de avond is in handen van Fabienne Nijsten, bekend van omroep L1. Bas Hoogland, oud-commercieel directeur van Landal GreenParks, verzorgt verder een inspirerend verhaal over klantvriendelijkheid en uitdagingen voor ondernemers. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is ook aanwezig voor een kort woordje tot onze ondernemers.

Lees meer ⇢

  • Laatste update op .

Voetballende dames gezocht

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free US CC0 ©

Voetbalvereniging Haslou zoekt enthousiaste, gemotiveerde en gezellige speelsters voor haar twee damesteams.

In de damesteams staat plezier voorop maar eenmaal op het veld geven zij alles en gaan ze volle bak voor de winst!
Haslou Vr1 komt uit in de 4e klassen en het team Haslou Vr2 in de 6e klasse.

Gewoon een keer mee trainen om te proeven? Kan hoor. Meer info en aanmelden bij Lenny Frissen 06.19473645

  • Laatste update op .

Verkeersboetes omhoog / Al lang je rijbewijs?

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Vanaf 1 maart 2024 zijn de bedragen van verschillende verkeersboetes aanzienlijk verhoogd. 

  • Het negeren van een rood verkeerslicht: van 280 naar 300 euro.
  • Het niet dragen van de autogordel wordt 20 euro prijziger en bedraagt nu 180 euro.
  • Het onnodig parkeren op een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats: vorig jaar 420 euro, nu 490 euro.
  • Telefoneren tijdens het autorijden: van 380 euro naar 420 euro.
  • Het niet zichtbaar voeren van een kentekenplaat: van 160 euro naar bijna het dubbele met 300 euro.

Bovendien zijn al deze prijzen exclusief administratiekosten van 9 euro per boete.


Al lang je rijbewijs?

Het autorijden heeft door de jaren heen een metamorfose ondergaan, met nieuwe generaties automobilisten die andere vaardigheden en kennis meekrijgen dan hun voorgangers.

Rijhulpsystemen
Een recente toevoeging aan het rijexamen vanaf januari 2024 betreft vragen over geavanceerde rijhulpsystemen, zoals cruise control en lane tracking, naast het verplichte gebruik van navigatie tijdens het examen en het start-stopsysteem, dat de motor uitschakelt tijdens kortstondige stops om brandstof te besparen en het milieu te sparen. 

Moderne auto's zijn uitgerust met een overvloed aan technische snufjes, wat nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt voor bestuurders. Hoewel een fout antwoord op vragen over rijhulpsystemen niet automatisch tot zakken leidt, kan het wel van invloed zijn op de beslissing van de examinator, vooral als er meerdere fouten worden gemaakt tijdens de rit.

Al lang je rijbewijs?
Naast technologische ontwikkelingen zijn ook de rijgewoonten veranderd en dat is met name belangrijk voor bestuurders die al langer hun rijbewijs hebben. Het klassieke "tien voor twee" handen op het stuur is niet langer de aanbevolen positie; tegenwoordig wordt aangeraden de handen op "kwart voor drie" te plaatsen, voor een stabielere grip en meer veiligheid als de stuurairbag opent.

Verder het belang van het aangeven van richting op rotondes, niet alleen bij het verlaten, maar ook bij het betreden ervan. Dit bevordert de verkeersveiligheid door andere weggebruikers tijdig te informeren over de intenties van de bestuurder.

  • Laatste update op .
specimen id-kaart

Gemeente Stein: piek bij burgerzaken verwacht

  • Afbeeldingen | Bron: Rijksoverheid (embedded) gemeente Stein ©

Vanaf 2024 gaan we in heel Nederland -en dus ook bij de gemeente Stein- een flinke toename zien in de aanvragen voor paspoorten en ID-kaarten. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is verlengd van 5 naar 10 jaar. Daardoor zijn er tussen 2019 en 2024 niet zoveel nieuwe documenten aangevraagd. Maar vanaf 2024 komen de eerste reisdocumenten met een geldigheid van 10 jaar te vervallen, wat betekent dat veel mensen hun documenten zullen vernieuwen.
Hieronder een overzicht van de reisdocumenten die gaan verlopen in Stein:

Stein piek burgerzaken 04.2024

 

Hoe gaat de gemeente Stein dit aanpakken?

Om de piek in aanvragen te beheren, zijn mogelijke effecten en scenario's voor 2023 geanalyseerd. Ook zijn de financiële middelen voor de begroting van 2024 tot 2028 hierop afgestemd. Er zijn maatregelen genomen voor 2024 en 2025 om de effecten te minimaliseren en een efficiënte dienstverlening te handhaven. Het doel is om inwoners en klanten binnen vier weken te bedienen, zonder lange wachttijden. Indien nodig wordt maatwerk toegepast, zoals bij urgente zaken zoals het aanvragen van een rijbewijs, geboorteaangifte of verhuizing.

Wat doet de gemeente Stein om ervoor te zorgen dat de dienstverlening soepel verloopt?

  • De capaciteit van de balies wordt verhoogd en productaanvragen aan balies gesplitst, zodat de wachttijden korter zijn voor dingen die niet kunnen wachten, zoals geboorteaangifte of verhuizingen.
  • In 2022 en 2023 zijn al meer aanvragen digitaal beschikbaar gemaakt. Nu kunnen mensen bijvoorbeeld hun verhuizing of ondertrouw online regelen, 24/7. Hierdoor wordt het minder druk aan de balies. Maar als mensen liever langs komen, kunnen ze nog steeds een afspraak maken.
  • Er is ook een pasfotocabine geplaatst, zodat mensen hun rijbewijs kunnen verlengen zonder afspraak tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Uiteraard kan men ook gebruik blijven maken van andere pasfoto-services in Stein of elders.
  • De gemeente stuurt mensen met verlopen reisdocumenten niet 4 weken, maar 4-6 maanden van tevoren een brief, zodat ze op tijd weten dat ze moeten vernieuwen.
  • Mensen worden beter geïnformeerd over wat ze mee moeten nemen voor hun afspraak.
  • In Stein worden balies en de nieuwe receptieruimte flexibel ingericht, zodat die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de behoefte.
  • Verschillende processen zijn verbeterd om de inwoners beter en sneller te kunnen helpen. En de gemeente gaat nog meer verbeteringen doorvoeren in 2024.

Toekomst

Voor de toekomst, van 2026 tot 2028, is de gemeente Stein nog bezig met het bekijken van de effecten en mogelijke oplossingen. Er wordt nog gekeken naar opties zoals het vergroten van de baliecapaciteit, het veranderen van openingstijden, tijdelijke uitbreiding van het personeel en verdere digitalisering. 
De gemeente volgt daarbij de ontwikkelingen en mogelijkheden van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RviG) en andere strategische partners op de voet om zo gezamenlijk in te kunnen spelen op de vraag en behoefte.

  • Laatste update op .

Herinneringen aan Jazz Bilzen

  • Afbeeldingen | Bron: Jazz Bilzen 1967 Wikimedia / YouTube ©

 

Giel en Jo van de radioprogramma's Popkrakers en Los In De Blues gaan de komende weken een special maken over het legendarische festival Jazz Bilzen. 

Dat festival werd gehouden in Bilzen, tussen Maastricht en Hasselt, en bestond van 1965 tot 1981. Het wordt wel eens "Moeder van alle festivals" genoemd en is de voorloper van Rock Werchter en Pukkelpop.

Giel en Jo

Misschien vinden jullie het leuk om deze special mee samen te stellen? Of misschien ben je er zelf geweest? Welke bands, singer/songwriters mogen absoluut hier niet in ontbreken? Deel je suggesties en stuur ze naar Giel en Jo, dan programmeren zij jullie verzoeken bij Popkrakers-Extra. Misschien ook wel leuk om in de Doorstart-studio je verhaal met anekdotes toe te lichten?

+ Uitzending bij Doorstart, klik hier ⇢

+ Bilzen beleeft Jazz Bilzen ⇢

+ Festivalgeschiedenis Jazz Bilzen ⇢

+ YouTube Jazz Bilzen ⇢

+ Posters Jazz Bilzen ⇢

+ Wikipedia Jazz Bilzen ⇢ 

  • Laatste update op .

Oproep vrijwilligers EHBO

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com royalty free ©

In 2024 heeft Stichting Samenwerkende Buurtverenigingen Elsloo (SSBE) in samenwerking met meerdere partijen weer mooie activiteiten gepland staan binnen Elsloo.

Zo wordt er achter de schermen druk gewerkt om Koningsdag weer te organiseren binnen Elsloo en uiteraard kunnen de viering van Sint Maarten en de Sintocht niet ontbreken. Ook zijn we positief gestemd over het mogelijk opstarten van kindervakantiewerk in Elsloo, meer nieuws daarover zal in het voorjaar volgen.

Voor al deze activiteiten zijn we op zoek naar vrijwilligers die de EHBO-post kunnen en mogen bemannen. Dit is namelijk niet alleen vanuit de vergunning verplicht maar SSBE vindt het ook belangrijk dat we dit goed geregeld hebben gezien het groot aantal bezoekers van deze activiteiten.

Dus heb jij een EHBO-diploma en kun je een aantal uurtjes per jaar tijdens één (of meerdere) van onze activiteiten een bijdrage leveren, dan gaan we graag met jou daarover in gesprek. Jouw interesse kun je kenbaar maken via een berichtje op facebook, via mail: of telefonisch: 06-55777662

Data activiteiten zijn:
+ 27-4-2024 Koningsdag
+ 9-11-2024 Sint Maarten
+ 17-11-2024 Sinttocht

  • Laatste update op .

Lentewandeling zondag 28 april

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer ©

De Stichting Jongeren Voor Ouderen (JVO) organiseert op zondag 28 april een leuke lentewandelimng voor jong en oud. Met achteraf ook nog een gratis lunch.

Programma:
Ontvangst 10.00-10.30 uur 
Wandeling 10.30-11.30/12.00 uur, vertrek vanaf Punt 39
Lunch 11.30/12.00-13.00 uur

Aanmelden kan via  of via 0.17769704 en de deelname is gratis.

Bij aanmelden graag opgeven of u de korte of langere wandeling wilt lopen en welk lunchbroodje uw voorkeur heeft: broodje gezond-ham, broodje gezond-vegetarisch of een broodje tonijn.

  • Laatste update op .

Donna Blue is onweerstaanbaar!

  • Afbeeldingen | Bron: Donna Blue / youtube ©

Deze keer geen nostalgische muziekbijdrage. Alhoewel ergens toch ook weer wel. Aandacht voor de Nederlandse band DONNA BLUE. Ik had er nooit van gehoord, maar dochterlief tipte me.

Een feest van herkenning toen ik hun recent uitgebracht tweede album "Into the Realm of Love" hoorde. Engelstalige en Franstalige korte songs die herinneren aan midden jaren 60. Aan de liedjes van France Gall, Francoise Hardy, Brigitte Bardot en Serge Gainsbourg. Een genre dat werd geduid met Yé Yé. Maar ook muziek die perfect past in obscure Franse B-films of romantische Hollywood kaskrakers uit de sixties. En ze kennen ook hun psychedelische klassiekers, luister maar eens naar White Noise uit 1969.

Drijvende krachten in de band zijn Bart van Dalen (gitaar, zang) en Danique van Kesteren (toetsen, zang) Zij toeren inmiddels door heel Europa, waar de band "onweerstaanbaar" wordt genoemd. En daarmee ben ik het eens. 

+ Donna Blue website ⇢

+ Luister op Spotify ⇢

  • Laatste update op .

Westerbork-Stein Memorial UltraRun

  • Afbeeldingen | Bron: Gemeente Stein, wikimedia public domain CC0 ©

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2024 wordt de gedenkwaardige Westerbork-Stein Memorial UltraRun georganiseerd, een initiatief van Stichting Ultraloop Stein, de gemeente Stein en SG Groenewald. Deze 296 kilometer lange non-stop estafetteloop vraagt aandacht voor de waarde van vrijheid en herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Boek- en team presentatie
Op dinsdag 30 april introduceren de hardlopers zich tijdens een boekpresentatie van het boek ‘Zoektocht naar inwoners in 24 concentratiekampen’ van Han Frenken. Deze presentatie vindt plaats om 20.00 uur bij MFC de Grous in Stein. Tijdens deze avond wordt ook het winnende gedicht van de leerlingen van Groenewald bekendgemaakt.

Start in Westerbork
Na een gezamenlijk ontbijt voor de hardlopers en burgemeesters Zwiers van Midden-Drenthe en Leurs-Mordang van Stein vindt er een herdenking bij het monument ‘De Vlag’ plaats. Daarna starten de lopers richting Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei komen de lopers aan bij Hotel de Wereld in Wageningen. Hier ontsteekt de burgemeester van Wageningen het bevrijdingsvuur en ontvangen de lopers een bevrijdingsfakkel die tot Stein wordt meegedragen.

Westerbork Stein memorial run 05.05.2024 02

Aankomst in Stein
Tijdens de laatste 16 kilometer op zondag 5 mei rennen de lopers van Nattenhoven, door de kernen van gemeente Stein, naar Brasserie het Steinerbos. Zij worden begeleid door een stoet van militaire WO2-voertuigen, de Coriovalum Pipe Band, leerlingen van SG Groenewald en medewerkers van de gemeente Stein. De Westerbork-Stein Memorial UltraRun 2024 finisht in het Steinerbos met de fakkeloverdracht en het ontsteken van het bevrijdingsvuur.

Na de finish
Er zijn toespraken van burgemeesters Leurs-Mordang van Stein en Zwiers van Midden-Drenthe, de kinderburgemeester van Stein en de veteranen, een voordracht van het winnende gedicht en een kranslegging door de burgemeesters van Stein en Midden-Drenthe. De dag wordt feestelijk afgesloten met het bevrijdingsfeest waar historische gebeurtenissen worden nagespeeld en muzikale optredens plaatsvinden.

Iedereen is welkom!
Stichting Ultraloop Stein, gemeente Stein en SG Groenewald nodigen iedereen van harte uit om de lopers langs de route aan te moedigen en deel te nemen aan het bevrijdingsfeest in het Steinerbos. Laten we samen herdenken én samen vieren.

Voor de route en meer informatie ga je naar https://www.ultraloopstein.nl/

  • Laatste update op .

Spellenmiddag voor jongeren van 15-25 jaar

  • Afbeeldingen | Bron: Jong Elsloo, Dorpsplatform Elsloo ©

Elke 1e zaterdag van de maand wordt een gezellige spellenmiddag georganiseerd waar jongeren tussen 15 en 25 jaar elkaar kunnen ontmoeten en samen spellen kunnen spelen.
De organisatie Jong Elsloo van het Dorpsplatform heeft een grote variatie aan kaartspellen, bordspellen en videospellen, dus er is voor iedereen wel wat te doen!

Wat kost het?
Het is volledig gratis! Spellen, muziek, lekkere koekjes en frisdrank; het wordt allemaal geregeld!

Moet ik me aanmelden?
Aanmelden is niet nodig. De spellenmiddag is er iedere 1e zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 bij Punt 39 in Elsloo (Burgemeester Maenenstraat 39, 6181 EA Elsloo).
Je bent van harte welkom om binnen te lopen en kunt komen en gaan wanneer je wil!

Heb je vragen?
Je kan de organisatie contacteren via Instagram op @jong.elsloo!

  • Laatste update op .

Lezing Bokkerijders op 7 mei

  • Afbeeldingen | Bron: tekeningen Jos Meijers Elsloo uit boek "Ze hingen in drie reysen" door Mart Pfeifer en Eddy Erkens 1987 © ©

Er bestaat nauwelijks een onderwerp uit de Zuid-Limburgse geschiedenis dat met zoveel sagen, legenden en spannende verhalen is omgeven als dat van de Bende van de Bokkerijders.

Deze “godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers” plunderde in de 18e eeuw kerken, pastorieën en boerderijen. Met slachtoffers werd niet zachtzinnig omgegaan. Evenals de heksen zouden de Bokkerijders een verbond met de duivel hebben gesloten, waartoe zij een eed op onder meer een dode hand aflegden.

Frits Schoonbrood, voorzitter van “Sjtichting Genelalogiek Sjènne” startte in 2008 een breed onderzoek. Zijn onderzoeksresultaten publiceerde hij in een boek met de lange titel “De Bokkerijders met de Dode Hand. Ontstaan en vervolging van het banditisme in en rondom Zuid-Limburg in de 18e eeuw”.

Veel spannende sagen, legenden en romans zijn op basis van deze bende gefantaseerd. Maar de echte geschiedenis is nog huiveringwekkender.
Deze geschiedenis vertelt Frits Schoonbrood in een lezing op dinsdag 7 mei in De Kollekamp in Moorveld-Geulle. Aanvang 19.30 uur. Bijdrage 2,50 incl. kopje koffie/thee.

+ Over de boeken van Frits Schoonbrood ⇢

Over Bokkerijders in Elsloo ⇢

  • Laatste update op .

Dementie

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer ©

Dementie is een progressieve ziekte. Dat betekent dat de gevolgen van de ziekte steeds in ernst toenemen en dat het aantal gevolgen (symptomen) ook toeneemt. Hoewel de ziekte bij iedereen anders verloopt, wordt dementie vaak in fases verdeeld. Dat kan artsen helpen om beslissingen te maken over behandeling of medicijnen of geeft zorgprofessionals inzicht in waar ze op moeten letten.

De fasen zijn een soort ‘gemiddeld’ verloop van de ziekte. Hierdoor zijn de fasen ook niet scherp begrensd en lopen ze in elkaar over. Hoe dementie precies verloopt, hangt af van de soort dementie en de persoon die het heeft.

Lees verder op Alzheimer Nederland en doe de geheugentest ⇢


Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun naasten, familie, vrienden en andere belangstellenden. 

Wat gebeurt er in ons brein als er sprake is van dementie en wat betekent dit voor de informatieverwerking? Deze avond zal psychologe Tammy Pagen ons voorzien van een stukje basiskennis over het functioneren van de hersenen bij dementie en ons handvatten bieden voor het omgaan met de verstoorde informatieverwerking die hierbij komt kijken. Deze handvatten gaan we o.a. op interactieve wijze samen ontdekken.

Datum: dinsdag 7 mei 2024
Locatie: Punt 39, Burg. Maenenstraat 39 in Elsloo
Tijdstip: 19.30 uur tot 21.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur

Wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met Anita Kessen 06-38160055 of Natasja Stelten 06-53621227
Mailen mag ook via ons mailadres:   

alzheimer cafe stein elsloo footer

  • Laatste update op .

Orgelconcert Hemelvaartsdag 9 mei

  • Afbeeldingen | Bron: katholiekelsloo.nl ©

Op donderdag 9 mei Hemelvaartsdag bent u van harte uitgenodigd voor een een orgelconcert in de St. Augustinuskerk te Elsloo door Marcel van Westen uit Aken.
Aanvang 16.00 uur en de entree is gratis; al wordt een vrije gave zeer op prijs gsteld.(Op de Berg 9, 6181 GT)

Marcel van Westen (1978) kreeg zijn eerste orgellessen van Izaak Ruissen en daarna van Kees van Eersel. Vervolgens studeerde hij Orgel en Kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij o.a. Reitze Smits. Ook volgde hij lessen en Masterclasses Orgelliteratuur- en Improvisaie, Cantoraat en Zang bij o.a. Marie-Louise Jaquet-Langlais, Hans Smout en Bart de Kegel.

Van 1999 tot 2008 was Marcel dirigent en organist van de Zeeuwse Koorschool en van 2009 tot 2013 werkte hij als cantor-organist voor de Lievevrouwe-Parochie en Hortus Musicus Religiosus in Bergen op Zoom. Van 2005 tot 2019 dirigeerde hij het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor en was regelmatig projectzanger bij Kamerkoor Studium Chorale uit Maastricht.

Sinds September 2013 is Marcel organist en dirigent van de Pfarre St. Severin in Aachen, artistiek leider van de Förderverein für Musik und Kultur Eilendorf en vaste gastdirigent van Kamerkoor Musica Cordis uit Kloetinge.

Van Westen voert in dit concert werken uit van: Alexandre-Pierre-François Boëly (1785-1858), Anton Bruckner (1824-1896), Olivier Messiaen (1908-1992), Johann Kaspar Kerll (1627-1693) Aus der Orgeltabulatur des Wiener Minoritenkonvents (um 1630), Andreas Willscher (* 1955), Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809) en Simon Preston (1938-2022).

 

  • Laatste update op .

Repair Café Elsloo zat. 11 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Dorpsplatform Elsloo ©

Dorpsplatform Elsloo organiseert elke 2e zaterdag van de maand, van 09:30 – 12:30 uur het Repair Café in Elsloo.

Stofzuiger kapot? Een koffiezetapparaat dat niet meer goed werkt? Of andere apparaten met technische mankementen. Onze vrijwilligers van het Repair Café weten er raad mee!
In de afgelopen periode zijn er al heel wat apparaten aangeboden, 75% van de eigenaar kon huiswaarts keren met een gerepareerd apparaat.

Komt u ook?
Eerstvolgende is op zaterdag 11 mei, van 09:30 - 12:30 uur in Punt 39, Burgemeester Maenenstraat 39 te Elsloo. Ook de werkgroep Jongeren voor Ouderen is aanwezig om hulp te bieden bij vragen over uw gsm, tablet of iPad. De koffie staat klaar!

Reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad
In Punt 39, aan de Burgemeester Maenenstraat 39 draait het allemaal om repareren. Tussen 09:30 en 12:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Lees meer …Repair Café Elsloo zat. 11 mei

  • Laatste update op .

Modeltreinen Beurs zondag 12 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Op zondag 12 mei organiseert Team Kleine Modelspoorders een Modeltreinen Beurs in het Maaslandcentrum. Aanvang 10.00 uur en de beurs duurt tot 16.00 uur. Entree bedraagt 4 euro.

Dit team heeft een passie voor de modelbouw en beleeft er ook veel plezier aan om beginnende modelbouwers en andere geïnteresseerden te laten kennismaken met een mooie gevarieerde hobby.

  • Laatste update op .

Garagesale Auwt Aelse zondag 19 mei

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 ©

Op Pinksterzondag 19 mei wordt in de oude kern van Elsloo weer de jaarlijkse garagesale gehouden.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kunt u voor misschien wel kroonjuwelen of anders overbodige hebbedingetjes terecht in de Raadhuisstraat, Dorpsstraat en Maasberg.

  • Laatste update op .

Meiboum-fjès zondag 26 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Jonkheit Dikke Stein, café De Dikke Stein ©

Zondag 26 mei zal de Jónkheit De Dikke Stein de traditionele Meiboum weer plaatsen op het plantsoen bij De Dikke Stein. Dat wordt weer stevig aanpakken voor die mannen van de Jónkhit. Maar zo te zien komt dat helemaal goed.

Als de Meiboum staat is het natuurlijk tijd voor een feestje en dat is de dame en heren ook wel toevertrouwd. Een heuse "Split the hits party" met duo On The Rocks zorgt voor een geweldige afsluiting!

Aanvang 14.3-00 uur en de entree is helemaal gratis! De Julianastraat zal tussen 12.00 uur en 00.00 uur voor alle verkeer afgesloten zijn.

Om 13.30 uur vertrekt de stoet met de Meiboum en de Jónkheit, de nieuwe mei-koningin, regiment D'Arberg en drumband Beek vanuit Catsop via de kapel in de Dorpstraat naar de Dikke Stein. Om ca 14.00 uur komt men daar aan en wordt de Meiboum opgezet. De Sajelkapel verzorgt de daarbij passende vrolijke blaasmuziek. Na wat officiële plichtplegingen om 16.00 uur start daarna het orkest ON THE ROCKS DUO en die spelen een cocktail van moderne songs, foute disco hits, swingende classics en een vleugje best of rock. Natuurlijk wordt op het buitenterras gezorgd voor een goed glas drank en ook de inwendige mens hoeft niet tekort te komen.... Dus wat let u?!

elsloo jonkheit dikke stein

  • Laatste update op .

Ouder worden met een glimlach

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer ©

Herinner je je nog de tijd waarin er een autovrije zondag was? Of dat er in onze regio minstens 50 kroegen te vinden waren? Ging je bijvoorbeeld op stap in discotheek Leurs of Palladium? Femina in Beek misschien?. Of ging je liever uit je bol in jongerencentra met livemuziek, zoals Nepal, High Chaparral of Utopia? Of volgde je nog rijlessen voor 10 gulden per uur? Als dit herinneringen oproept, dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat vinden 60 plussers in onze gemeente belangrijk?
Het is belangrijk dat alle bewoners zich thuis voelen in onze gemeenschap. Wat hiervoor nodig is, kan voor iedereen verschillen. Om inzicht te krijgen in wat voor jullie belangrijk is, organiseert de gemeente Stein dit voorjaar vijf bijeenkomsten voor zestigplussers in onze regio. Er zal één bijeenkomst plaatsvinden in elke kern van ons gebied.

Bijeenkomsten
De gemeente nodigt je van harte uit voor een van onze vijf ontmoetingssessies. Kom met andere 60 plussers uit de gemeente in gesprek tijdens een gezellige ochtend middag of avond. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers erbij! Welke aspecten van wonen, welzijn, zorg, sociale contacten en vervoer zijn voor jullie van belang? Met de resultaten van deze bijeenkomsten maken we onze gemeente nog seniorvriendelijk(er).

Ouder worden schema

Aanmelden
Ben je geboren voor 1963? Meld je dan aan via en laat ons weten op welke dag jij wilt deelnemen aan de bijeenkomst.


"Een seniorvriendelijke gemeente blijft zichzelf vernieuwen om bij de tijd te blijven. Wat vandaag belangrijk is, kan over een tijd iets anders zijn. Daarom vragen we de senioren in onze gemeente op welke manier ze betrokken willen blijven en wat er moet gebeuren om ook de gemeente Stein seniorvriendelijk te maken en of te houden." - Wethouder Dassen


 

  • Laatste update op .

Open Boekenkast Punt 39

  • Afbeeldingen | Bron: Punt 39 ©

Kent u de Open Boekenkast al?
Iedere woensdagmiddag vanaf 14:00 tot 16:30 uur kunt u inlopen bij Punt 39 en daar snuffelen tussen de duizenden boeken. Van roman, tot detective, van naslagwerk tot tijdschrift, er is voor iedereen wel wat te vinden.

Gratis
En daarbij heeft u niet te maken met alle verplichtingen van een lidmaatschap van een bibliotheek: u betaalt geen contributie, de uitleen is gratis, u hoeft geen rekening te houden met boetes vanwege het te laat terug brengen van de boeken.
U zoekt een of meerdere leuke boeken uit, neemt ze mee naar huis en brengt de boeken terug op het moment dat het u uitkomt. Heeft u kennissen, die het boek ook willen lezen? Geen probleem! U geeft het boek gewoon door!
De vrijwilligers voorzien u zelfs nog van een lekker kopje koffie op deze open inloop.

Wijkinformatiepunt
Tevens kunt u elke woensdagmiddag gebruik maken van het Wijkinformatiepunt, waar diverse instanties op regelmatige basis een inloopspreekuur hebben. Een afspraak maken is niet nodig.
U vindt hier o.a. Partners in Welzijn, Steunpunt Mantelzorg Zuid, MEE Zuid Limburg en ZAAM wonen.

Verdere openingstijden
De overige openingstijden van Punt 39: vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur.
Ook tijdens deze openingsuren kunt u terecht voor de boeken uitleen.

Punt39 opn boekenkast 01

  • Laatste update op .

De Dikke Stein • Concerten

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer / poster De Dikke Stein ©

Dit voorjaar weer 'n hele reeks fantastische concerten in De Dikke Stein in Elsloo. We zetten ze alvast op 'n rijtje. Voorafgaand aan de afzonderlijke concerten volgt meer info.

Zondag 21 april: Flashpoint Zero
beat, soul en rock uit de 60's en 70's

Vrijdag 26 april: The Dudes
country rock 'n' roll

Vrijdag 3 mei: Damiën van Elburg
singer-songwriter in Johnny Cash stijl

Vrijdag 17 mei: Millroad
70's en 80's rock, countryrock

Zondag 26 mei: On The Rocks 
"foute" disco-hits, swingende classics

Zondag 9 juni: Muddy Road Twins
blues, southern rock

  • Laatste update op .

Zuyderland

  • Afbeeldingen | Bron: Wikimapia (embedded) ©

Inspraaksessies: deelnemers positief

Update 13.04.2024

In vijf bijeenkomsten hebben burgers uit Zuid-Limburg hun stem laten horen over de toekomst van Zuyderland. De deelnemers zijn positief over hun ervaringen en hebben hun perspectief verbreed. Er bestaat echter wat terughoudendheid over de concrete resultaten van hun input.

Het doel is nu om te verzekeren dat deze bijeenkomsten meer waren dan alleen gezellige avonden. Dit zal blijken wanneer er een aanvaardbare oplossing wordt gepresenteerd. Het belang van transparante argumentatie wordt benadrukt, vooral als de focus van Zuyderland zich verplaatst naar Sittard-Geleen.

Veel deelnemers vonden het een zorgvuldig en positief proces terwijl anderen juist enige mate van sturing ervaren hebben. Anderen waarderen de verbreding van het oorspronkelijke doel, maar blijven bij hun standpunt dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis verdient. 

De Inspectie Gezondheidszorg prijst het proces als een voorbeeld van burgerparticipatie en benadrukt het potentieel ervan als referentiepunt voor toekomstige gesprekken met ziekenhuizen.


Keuze gemaakt? Raadsleden zien complot

Update 28.03.2024

Op dinsdagavond 26 maart waren niet alleen raadsleden van Sittard-Geleen aanwezig in de raadszaal van Geleen, maar ook afgevaardigden uit Beek, Echt-Susteren en Stein, om de situatie bij Zuyderland te bespreken. Tijdens de meeting waren onder andere Lea Bouwmeester en Olivier Gerrits van de regietafel, David Jongen, Joep de Groot (de topman van zorgverzekeraar CZ) en Daniëlle Bussmann (SEH-dokter) als sprekers aanwezig.

Een groot deel van de raadsleden van Sittard-Geleen blijft achterdochtig, ondanks de pogingen van de regietafel van Zuyderland ziekenhuis om deze twijfels weg te nemen. Ze zijn ervan overtuigd dat de tijdelijke afschaling van de spoedeisende hulp een voorbode is van wat komen gaat. Wat dat betreft heeft Jongen, de bestuursvoorzitter van Zuyderland, vorig jaar september olie op het vuur gegooid met zijn "schot voor de boeg"

Bouwmeester en Gerrits hamerden erop dat beide Zuyderland-ziekenhuizen een beddenhuis zullen houden dat altijd open is, maar slechts één van hen zal een echte Spoedeisende Eerste Hulpafdeling (SEH) met intensive care (IC) houden. Ze legden uit dat dit plan vastligt, maar dat de definitieve keuze voor een locatie nog moet worden gemaakt. Ze benadrukten ook dat de tijdelijke afschaling van de SEH in Geleen deze zomer los staat van dit besluit. Jongen voegde eraan toe dat de huidige afschaling een reactie is op het tekort aan SEH-personeel, terwijl de regietafel aan een lange termijnoplossing werkt.

De uitleg leek echter weinig indruk te maken op veel raadsleden van Sittard-Geleen. Enkele uitten hun bezorgdheid, anderen vroegen zich af of de besluiten echt onafhankelijk van elkaar zijn. Ondanks de inspanningen van de sprekers, lukte het hen niet om de zaal te overtuigen. De regietafel benadrukte dat hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, er geen complot achter gezocht moet worden.

+ Brede Maatschappelijke Verkenning, Raadsbijeenkomst Sittard-Geleen 26.03.2024 ⇢

+ Maatschappelijke Verkenning gezondheid en zorg in de Mijnstreek, Regietafel 27.02.2024 ⇢


Heerlen wil ook meebeslissen

Heerlen zet zich in om toch vertegenwoordigd te worden in de regietafel over de toekomst van het Zuyderland-ziekenhuis, vanwege het belang van maatschappelijk draagvlak. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen waarmee het college opgeroepen wordt deelname aan de regietafel af te dwingen. Er is echter onenigheid tussen Heerlen en Sittard-Geleen over de gewenste functies van beide ziekenhuizen. Burgemeester Roel Wever zal de motie overbrengen aan Bouwmeester, terwijl de deadline voor het definitieve plan nadert.

Zaterdag 30 maart  is er een manifestatie in Heerlen om het belang van een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp te benadrukken, georganiseerd door de Ziekenhuisalliantie Parkstad.


Laatste fase in zoektocht: Heerlen of Sittard-Geleen?

De plannen voor de toekomstige inrichting van de twee Zuyderland-locaties in 2030 naderen hun afronding. Oud-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft onlangs aangegeven dat beide ziekenhuizen een beddenhuis, polikliniek en dagbehandeling zullen krijgen, maar er blijft nog onduidelijkheid over de locatie van de volwaardige spoedeisende hulp (SEH), intensive care en geboortehuis. Dit is het resultaat van een proces van vijf maanden, waarbij Zuyderland en zorgverzekeraar CZ betrokken waren.

Een opvallende conclusie is dat het eerder voorgestelde scenario van 'maximale efficiëntie', waarbij het ziekenhuis in Heerlen zou worden teruggebracht tot een dagbehandelingscentrum, nu als onhaalbaar wordt beschouwd. Het proces heeft echter aanzienlijke kosten met zich meegebracht, ongeveer 1 miljoen euro, maar dit wordt deels verklaard door de kosten van consultants en de organisatie van bijeenkomsten voor burgers.

In Den Haag zijn moties aangenomen ter ondersteuning van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen, maar voormalig minister Ernst Kuipers heeft zijn steun uitgesproken voor Zuyderland. Ondertussen wordt het verschil tussen Parkstad en Sittard-Geleen benadrukt, waarbij Parkstad zich actiever heeft gemobiliseerd in het proces. Er zijn nog enkele bijeenkomsten gepland om de keuze voor de locatie van de volwaardige SEH te bespreken, waarbij de omvang en gezondheid van de bevolking een belangrijke rol spelen.

Lees meer …Zuyderland

  • Laatste update op .

Broedseizoen gestart

  • Afbeeldingen | Bron: Natuurmonumenten-Thieu Vogels ©

Natuurmonumenten vraagt de gebiedsregels te respecteren

De lente lonkt en het broedseizoen is begonnen. Het voorjaar is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. In de natuur worden partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. Boswachters vragen je: respecteer de huisregels in de natuurgebieden.

Je blijft welkom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de Maasvallei
Ook in het broedseizoen mag je vrij struinen. Let er wel op dat je geen dieren verstoort. Dus: blijf op afstand, houd de hond kort aangelijnd en laat geen afval achter. De toegangsregels vind je op de bordjes bij de entrees van de terreinen. Tijdens het broedseizoen controleren en handhaven boswachters en groene boa’s extra op naleving van de regels.

Hond kort aan de lijn
Helaas zien boswachters nog te vaak honden loslopen op plekken waar dat niet mag. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ook andere wilde dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Bedenk dat een rondsnuffelende hond overal zijn geur achter laat. Dat kan soms al voldoende zijn voor de ouders om hun kroost te verlaten of het broeden te stoppen. En wist je dat grote grazers hun hoeven kunnen gebruiken om zichzelf te verdedigen als een hond te dichtbij komt? Ook voor je eigen veiligheid en die van je hond, is het dus belangrijk om je aan de regels te houden.

Kleintjes bij de kuddes
Het hele jaar door worden er kalfjes en veulens geboren, maar de piek ligt in het voorjaar. Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies bij de kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je je uitloopt bij een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Wil je het nieuwe leven aanschouwen of een geboorte observeren? Gebruik dan een verrekijker.

Beschermende familieleden
De grote grazers leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust. Doorkruis een kudde nooit, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Gun de dieren hun rust
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben. Geniet van de natuur en het nieuwe leven, maar doe dat met beleid. Dankjewel!

  • Laatste update op .